Grutte pier – TheBeerbox

Grutte Pier brouwerij

Aan de stamtafel in Café de Markies in Leeuwarden leerder Frans en Renze de vernieuwende smaken van speciaalbier kennen. Met een StiBON bieropleiding op zak en een uitermate sterke reuk, oog voor kleur en een goed gevoel voor smaak, begonnen ze met een flinke dosis lef en ondernemerschap te experimenteren met de door hen zo geliefde Belgische bierstijlen. Na mate van experimenteren begon Renze de eerste brouwsels al te distribueren in relatief kleine oplages vanuit de eigen schuur naar lokale cafés in het hart van Leeuwarden en omstreken. Dit betekende de start van Grutte Pier Brouwerij. Een speciaalbier dat zijn naam dankt aan de heldhaftige Friese vrijheidsstrijder en volksheld Pier Gerlofs Donia. .

Grutte Pier ofwel Pier Gerlofs Donia die in 1517 Friesland beschermde tegen de Saksen en de Hollanders. Na de overval op zijn boerderij, die de Saksen in brand hadden gezet en vervolgens zijn vrouw doden, veranderde hij van een respectvolle boer in een legendarische krijger. Met zijn reusachtige uiterlijk en bovenmenselijke waarden werd hij omgedoopt tot Grutte Pier, dat staat voor vrijheid, kracht, onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en trots. Net als het bier van Grutte Pier brouwerij.

Grutte Pier is inmiddels uitgegroeid tot een van het meest bekende speciaalbier merk van Friesland. Te vinden in slijterijen en supermarkten in de regio, maar wij bij The Beerbox willen dit aandeel vergroten. De unieke en fantastisch traditionele smaken die Frans en Renze ontwikkelen moeten écht toegankelijk worden voor iedereen.

brouwboerderij voorkant
DUBBEL 2
69273232_1336390073193018_4794249981370302464_o
Grutte Pier Blond. De eigenaar heeft de fles en een bier in de handen.