Brouwerij en abdij Rolduc | bierbox

Brouwerij Rolduc

Welkom bij Abdij en Brouwerij Rolduc!

Naast de vijver aan de Graaf Saffenbergweg lag destijds in 1146 al de brouwerij van abdij Rolduc. De nabijgelegen waterbronnen, de aanwezigheid van stookhout (bomen) en de vruchtbare grond dat gebruikt werd voor het verbouwen van graan en hop, waren toen der tijd de voorhanden van zijnde natuurlijke ingrediënten.

''Bier is gezond''

De Augustijner koorheren die bekend stonden om hun rationeel denkende vermogen, (wat blijkt uit het volgende verhaal) brouwden hun bier uitsluitend voor eigen gebruik. Geen fles of brouwsel werd buiten de abdij gedronken en in de tijd van de Monniken was water doorgaans vervuild, maar de Monniken ontdekten ook dat je van gekookt water niet ziek werd. Het abdijbier dat ondertussen werd gebrouwen van gekookt gerstenat en verrijkt werd met mede en kruiden, werd dus gezien als erg voedzaam. Dit resulteerde in de veronderstelling dat bier gezonder was dan water! De monniken noemde bier daarom ook wel ''de vloeibare boterham.''

Geen abdij zonder brouwerij

Terug in de tijd diende Abdij Rolduc als een geheel zelfvoorzienend ‘dorp’ waarin een bierbrouwerij niet ontbrak, want in de afgelopen jaren werd in de archieven ook nog het bestaan van een tweede Kerkraadse brouwerij met bakkerij ontdekt, die op de plaats stond van het huidige gebouw van het Grootseminarie het Abdijcomplex. De kaarten uit 1159, 1762, 1776 en 1834 maken melding van deze brouwerij waar destijds maar liefst 230 hectoliter werd gebrouwen!

Brouwerij Rolduc

Nu, anno 2023 is brouwerij Rolduc is gevestigd op het eeuwenoude Abdijcomplex Rolduc in Kerkrade. Het is een plek vol met tijdloze historie en moderne bedrijvigheid dat je proeft in de fantastische bieren van brouwerij Rolduc. De huidige brouwerij stamt dan ook uit de 10e eeuw, maar is in de loop der eeuwen meerdere keren afgebrand en in eerste wereldoorlog ontmanteld. In 2014 werd brouwerij Rolduc als van oudsher hersteld en opnieuw in bedrijf gesteld met een geheel eigen en pittoresk proeflokaal en winkel op de Abdij.

Speciaalbieren in het gras
Brouwketels Rolduc
Rolduc op de heuvel